Trafik kazaları gündelik hayatta en sık rastlanılan durumlardan biri olup hem maddi hem de manevi hasara yol açabilmektedir. Maddi hasarlardan olan araç hasarı sadece fiziksel ve görsel olarak oluşan hasarla sınırlı olmayıp aracın kazaya karışmasından mütevellit ikinci el fiyatındaki düşüş de bulunmaktadır. İşbu ikinci el fiyatındaki düşüşe de araç değer kaybı denmektedir.
Araç Değer Kaybı Şartları
Araç değer kaybı belirli şartlar halinde istenebilmekte olup, bu şartların bilinmesi büyük önem arz etmektedir. Araç değer kaybı şartları;
- Kazanın meydana geliş tarihinden itibaren iki yıl olmak üzere, hak düşürücü süre geçmemiş olmalıdır.
- Kazada araç değer kaybı talep edecek olan tarafın kusur oranı karşı tarafınkinden daha düşük olmalıdır.
- Araç hurdaya çıkmamış olmalıdır.
- Araçta değer kaybına sebebiyet veren hasar bölgesi daha önceden de hasar almış bir bölge olmamalıdır.
İşbu şartlar sağlandığı takdirde araç değer kaybı, karşı tarafın sigortasından, kaskosundan veyahut sürücünün kendisinden talep edilebilecektir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Araç değer kaybı alabilmek için hasarın oluşumuna sebebiyet veren kaza anında kaza tespit tutanağı kesinlikle tutulmalıdır. Aracınızda oluşan fiziksel hasarın tamirine ilişkin fatura ve belgeleri kesinlikle atmamak ve bir ekspere başvurarak oluşan değer kaybının tespitini sağlamak gerekmektedir.
Ardından karşı tarafın araç değer kaybı talebinizi reddetmesi halinde başvurabileceğiniz çeşitli hukuki yollar bulunmaktadır;
- İcra takibi başlatmak,
- Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmak,
- Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açmak,
Araç değer kaybını alırken oluşan bir uyuşmazlık durumunda izlenmesi gereken en doğru yol Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmak olacaktır. Çünkü Sigorta Tahkim Komisyonunun kuruluş amacı sigorta şirketlerinin hukuka aykırı eylemlerini bir nebze olsun engellemektir. Mahkemede dava açıldığı takdirde sonuçlanması 1 ile 1,5 yıl arası sürebilecekken Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurunuz ise en geç 5 ay içerisinde sonuçlanacaktır.
Araç Değer Kaybı Hesaplama
Araç değer kaybı, birçok unsura bağlı olarak hesaplanmaktadır. Bunlar aracın yaşı, yapmış olduğu kilometre, hasar geçmişi, aracın marka ve modeli ve tarafların kusur oranı gibi pek çok faktör bir araya getirilerek hesaplanmaktadır.
Araç değer kaybında hak kaybı yaşamamak ve mağduriyetleri önlemek için bir avukata başvurulması en doğrusu olacaktır.